Frijh. Fårbusser 1


Forbus

Forbus

Ätten Forbus stammar från den skotska ätten Forbes. Generallöjtnanten, sedermera riksrådet och generalen Arvid Forbus (1598–1665) upphöjdes i friherrelig värdighet den 4 juni 1632 och skulle skriva sig friherre till Kumo. Han introducerades bland friherrarna på riddarhuset 1652. Arvid Forbus slöt själv ätten på svärdssidan 1665.

Varianter och inplacering i vapenboken

Vapnet finns i sex av de undersökta exemplaren. Rubriken är Frijh. Fårbußer. För avbildningen av vapnet synes inga skillnader föreligga mellan de olika exemplaren. Bilden är inte signerad. Det kan noteras att i huvudvapnets första fält är enhörningen sinistervänd.

Placering av vapnet redovisas här i tabellform.

Ex. frih.
blad
fol. v/h var. sign.
KB A
KB B
GUB
RH 1
LSH 1 19 L v A
RA 17 L v A
KB C 17 L v A
LSH 2 17 L v A
RH 2 17 L v A
DK-KB 17 L v A

Förklaring till tabellen

Kommentarer från Facebook

En tanke om “Frijh. Fårbusser

Kommentarer är stängda.