Fleming

Exemplar KB A

Fleming, RH 2

Exemplar RH 2

Fleming

Ättens förste med säkerhet kände medlem, riddaren Peder Fleming, inkom till Sverige från Danmark under Erik av Pommerns tid. Peder Fleming, vilken levde ännu 1406, var möjligen son till Claus Fleming, nämnd som fogde 1331–1354 i Barth, Pommern. Ätten introducerades 1625 som riksrådsätt i andra klassen, riddarklassen, under sedermera nummer 4 och utgick i denna värdighet 1825.

Två medlemmar av ätten upphöjdes till friherrlig värdighet av Erik XIV respektive Johan III, men båda dessa grenar utgick på svärdssidan redan på 1500-talet och introducerades således aldrig på riddarhuset. En gren av ätten upphöjdes 1651 till friherrelig värdighet med namnet Fleming af Liebelitz. Denna gren fortlever i dag i USA. En annan gren av den obetitlade ätten Fleming upphöjdes 1654 till friherrliga värdighet med namnet Fleming af Lais. Denna gren utgick på svärdssidan 1786. Två grenar av den friherrliga ätten Fleming af Liebelitz har upphöjts till grevar. En gren upphöjdes 1687 till grevlig värdighet. Denna gren utgick på svärdssidan 1729. En annan gren upphöjdes 1818 i grevlig värdighet. Denna värdighet innehades i enlighet med 37 § 1809 års regeringsform endast av huvudmannen. Denna gren utgick redan 1831.

Varianter och inplacering i vapenboken

Vapnet finns i samtliga undersökta exemplar. Rubriken är Flemmingar. Avbildningen av vapnet är densamma i alla undersökta exemplar utom LSH 2, RH 2 och DK-KB, där utförande är nytt i förhållande till de övriga exemplaren.

Placering av vapnet redovisas här i tabellform.

Ex. 2 kl.
blad
fol. rad v/m/h var. sign.
KB A 2 N 1 v A
KB B 2 N 1 v A
GUB 2 N 1 v A
RH 1 2 N 1 v A
LSH 1 2 N 1 v A
RA 2 N 1 v A
KB C 2 N 1 v A
LSH 2 1 M 2 v B
RH 2 1 M 2 v B
DK-KB 1 M 2 v B

Förklaring till tabellen

Kommentarer från Facebook

1 kommentar

Baldur Baldursson · juli 11, 2014 kl. 23:19

It´s possible to see the Fleming family crest both in the Stockholm city church of St Jacob (which was partially funded by count Fleming and in Ösmo church south of Stockholm. In the old symbol/sigill of Flemingsbergs congregation in Huddinge county – there was preciously included the shield of the Fleming family.

Kommentarer inaktiverade.